Veelgestelde vragen

 • Wat is de Alzheimer Challenge?

 

De Alzheimer Challenge is een fietsevenement om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Deelnemers worden uitgedaagd om in de maand april 280 kilometer te fietsen, één meter per patiënt in Nederland. Op wat voor fiets en in welk tijdsbestek zij deze afstand afleggen mogen de deelnemers zelf bepalen. In 1 weekend op de racefiets of juist verspreid over de maand, maar wel samen met een familielid op de tandem, de keuze is aan hen. 

 

De Alzheimer Challenge is een initiatief van Team Alzheimer. Stichting Team Alzheimer is een samenwerkingsverband tussen het Alzheimercentrum Amsterdam en het bedrijfsleven. Een team vrijwilligers werkt samen met onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam aan innovatieve fundraising projecten om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek. 

 

 

 • Zijn er inschrijfkosten?

 

Deelname aan de Alzheimer Challenge is gratis. Ook is de Strava app gratis en eenvoudig te installeren. 

 

 

 • Is er een donatietarget?

 

Iedereen is van harte welkom mee te doen aan de challenge en een donatiepagina aan te maken. We hebben geen vaste donatietarget en zijn blij met iedere bijdrage. 

Wel ontvang je van ons de Alzheimer sportsokken als je minimaal €150,- hebt opgehaald en voor onze topdonateurs zijn er mooie prijzen te winnen. 

 

 

 • Hoe kan ik donaties inzamelen?

 

Donaties kun je het beste ophalen door een persoonlijke donatiepagina aan te maken. Dat kan op deze pagina. Deze pagina kun je vervolgens delen met collega’s, vrienden en familie met de vraag of ze jouw challenge steunen met een donatie. Je kunt zelf een donatietarget instellen en je ziet meteen hoeveel je al hebt opgehaald. 

 

 • Hoe kan ik inloggen en mijn donatiepagina aanpassen?

 

Na het aanmelden ontvang je een link waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken en kunt inloggen. Deze mail kan soms heel even duren en check voor de zekerheid ook je spam-folder. Met dit wachtwoord en je E-mailadres, kun je vervolgens inloggen middels de knop 'inloggen' rechtsboven op de pagina. Als je bent ingelogd kun je jouw actiepagina aanpassen, door bijvoorbeeld foto’s toe te voegen, je motivatie uit te breiden of je streefbedrag te verhogen. 

Let op: het wachtwoord moet minimaal 1 kleine letter, 1 grote letter, 1 cijfer en 1 teken bevatten. Heb je géén link ontvangen in jouw mail, stuur dan even een email aan: challenge@alzheimerchallenge.nl.

 

 • Wat is Strava en hoe werkt het?

 

Strava is wereldwijd één van de meestgebruikte mobiele apps voor het bijhouden van sportprestaties via GPS, waaronder fietsen. De app is gratis en eenvoudig te installeren. Je kunt je aanmelden via deze link. Het is overigens niet verplicht om via Strava mee te doen. 

 

 

 • Hoe kan ik mijn Strava-account koppelen aan mijn donatiepagina?

 

Log in op jouw donatiepagina en klik rechtsboven op ‘account’. Klik op ‘mijn pagina’s beheren’ en ga zo naar jouw dashboard. Klik vervolgens op ‘prestaties’. Rechtsonder zie je de oranje button ‘Connect to Strava’. Klik hierop en volg de instructies om jouw Strava-account te koppelen.

Let op: mogelijk dien je in Strava je privacyinstellingen aan te passen. Om de prestaties zichtbaar te maken op jouw actiepagina, moeten jouw activiteiten niet op de privémodus zijn ingesteld. Ze dienen minimaal zichtbaar te zijn voor volgens of iedereen. Dit kun je ook per activiteit instellen. 

 

 • Wat zijn de voorwaarden voor de beloningen & prijzen?

 

Deelnemers die minimaal €150,- ophalen via een donatiepagina ontvangen de Alzheimer sportsokken als aandenken.
Deelnemers die het meeste geld ophalen maken kans op een mooie extra prijs. Kom in de top 25 van de ranking en ontvang een unieke Team DSM bidon. Kom in de top 10 en maak ook nog kans op een van de mooie andere prijzen die we in samenwerking met onze partners mogen weggeven:

 • Team DSM shirt, gesigneerd door een van de profrenners
 • Europees (uit)shirt Ajax 20/21, limited jubileum edition
 • Gesigneerd shirt van Max Verstappen
 • Bol.com cadeaubon t.w.v. 50 euro

Als de definitieve ranking bekend is nemen we contact op met de top 10 en kunnen deze deelnemers zijn of haar voorkeur voor een prijs doorgeven. 

Een aantal belangrijke voorwaarden:

 • Alleen met een individuele donatiepagina kom je in aanmerking voor de sportsokken en/of de prijzen.
 • Alleen inwoners van Nederland komen in aanraking voor de sportsokken en/of een van de prijzen. 
 • De ranking wordt gebaseerd op de standen van individuele deelnemers. 
 • De definitieve ranking wordt bepaald op 14 mei 2021. 
 • We kunnen niet garanderen dat je jouw voorkeursprijs krijgt. Bij gelijke interesse bepaalt de ranking de keuze. 

 

 • Wanneer kan ik sportsokken of andere prijzen verwachten? 

 

Als jij minimaal €150,- hebt opgehaald via jouw individuele donatiepagina, ontvang je van ons de Alzheimer sportsokken als aandenken. Als de challenge is afgelopen, dus in mei, nemen we contact met je op voor jouw adres en maat, en komen de sokken jouw kant op. 

We nemen na de challenge ook contact op met de winnaars van de bovenstaande prijzen. 

 

 • Is deelname aan de Alzheimer Challenge coronaproof?

 

Deelname aan de Alzheimer Challenge is 100% coronaproof. Meedoen aan de challenge kan op je eigen fiets, in je eigen regio en met jouw eigen routes. Dit kan zowel alleen, of met een huisgenoot. We vragen nadrukkelijk aan alle deelnemers om te allen tijde de coronaregels te volgen. 

 

 

 • Kan ik in contact komen met andere deelnemers?

 

Er zijn meerdere manieren om in contact te komen met andere deelnemers. Op de donatiewebsite kun je een overzicht met andere deelnemers vinden. Word lid van onze Strava Club om in contact te komen met andere deelnemers en op de hoogte te blijven van aankomende challenges.  Op Strava kun je vanaf 18 maart zien wie er allemaal via Strava meedoen aan deze challenge.

 

 

 • Hoe kan ik namens mijn bedrijf meedoen aan de Alzheimer Challenge?

 

Je kan je ook als bedrijf inschrijven, door een een donatiepagina aan te maken voor een team. Dat kan op deze pagina. Deze pagina kun je vervolgens delen met collega’s, vrienden en familie met de vraag of ze jouw challenge steunen met een donatie. Je kunt zelf een donatietarget instellen en je ziet meteen hoeveel je al hebt opgehaald. 

 

 

 • Wat zijn de feiten en cijfers over Alzheimer?

 

Wist je dat:

 • In Nederland 280.000 mensen aan dementie lijden, in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer
 • 1 op de 5 mensen een vorm van dementie krijgt
 • 10 procent van de patiënten onder de 65 jaar is 
 • Dementie de duurste ziekte in Nederland is
 • Van de top 10 doodsoorzaken, dementie de snelst groeiende is

Genezing is nog niet mogelijk, behandeling wel. Alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek kunnen we deze ziekte overwinnen. Daarom hebben we jouw hulp nodig.

 

Heb je een andere vraag?

Heb je het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Wij helpen je graag! Je kunt contact met ons opnemen via: challenge@alzheimerchallenge.nl