Waarom doe ik mee?

Op dit moment lijden in Nederland 290.000 mensen aan dementie, in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Genezing is nog niet mogelijk. Alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek kunnen we deze ziekte overwinnen.

Met jouw deelname en donaties ondersteun je de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam, wereldwijd één van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten naar de ziekte van Alzheimer. De onderzoeksactiviteiten van Alzheimercentrum Amsterdam zijn gericht op het ontwikkelen van behandeling op maat voor hersenziekten die dementie veroorzaken. Hierbij richten de onderzoekers zich in het bijzonder op dementie op jonge leeftijd. Wil jij meer weten over deze onderzoeken? Bekijk dan de interviews met onderzoekers Anita van Loenhoud en Annebet Leeuwis.  

 

Een aantal feiten en cijfers op een rij

Wist je dat:

 • De ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is (70%)
 • In 2040 het aantal Nederlanders met dementie gestegen is tot ruim 500.000 
 • 10% van de Alzheimerpatiënten jonger is dan 65 jaar
 • Mensen met dementie gemiddeld 8 jaar leven met de ziekte
 • Dementie de snelgroeiende doodsoorzaak in Nederland is
 • Genezing nog niet mogelijk is

 

Het positieve effect van beweging 

Meer wetenschappelijk onderzoek is dus hard nodig en de coronamaatregelen maken dit extra noodzakelijk. Neuroloog en algemeen directeur van Alzheimer Centrum Amsterdam Prof. dr. Philip Scheltens zegt hierover:

“Mensen met dementie worden op dit moment hard geraakt door de coronamaatregelen. Niet alleen zijn zij extra vatbaar voor het virus, ook nemen psychische- en gedragsproblemen door sociale isolatie toe. Juist daarom is meer geld voor wetenschappelijk onderzoek nu extra hard nodig. De Alzheimer Challenge is een geweldige aanvulling op de bestaande initiatieven van Team Alzheimer. We weten namelijk dat lichaamsbeweging, zoals fietsen, een positief effect heeft op de cognitieve capaciteit, oftewel een beter denkvermogen. Binnen het Alzheimercentrum wordt op dit moment uitgebreid onderzoek gedaan naar de positieve effecten van lichaamsbeweging bij de behandeling van patiënten met dementie. Deelname aan de Alzheimer Challenge heeft daarmee niet alleen een positief effect op de eigen gezondheid, maar ook op die van een ander.”

Doe dus mee, voor jouw gezondheid en die van vele anderen. 

 

Verdien een mooie beloning 

Deelnemen is belangrijker dan winnen, maar een bedankje is altijd leuk. Daarom vallen er een aantal mooie prijzen te winnen. Voor deelnemers die het meeste geld ophalen voor Alzheimeronderzoek, mogen we in samenwerking met onze partners een aantal unieke prijzen weggeven:

 • Team DSM shirt, gesigneerd door een van de profrenners
 • Team DSM bidon
 • Europees (uit)shirt Ajax 20/21, limited jubileum edition
 • Gesigneerd shirt van Max Verstappen
 • Bol.com cadeaubon t.w.v. 50 euro

Maak dus snel een actiepagina aan via actie.alzheimerchallenge.nl, kom in de top 25 van de ranking en maak kans op deze prijzen. 

Donatiepagina aanmaken

Daarnaast ontvangt iedereen die minimaal €150,- ophaalt in de strijd tegen Alzheimer de enige echte Alzheimer sportsokken als aandenken. 

Lees in de FAQ alles over de voorwaarden.