Waarom ik fiets voor Team Alzheimer deel 2

09 mei 2022 21:37

Waarom ik mij inzet om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Mijn vader heeft Alzheimer, hij woont sinds afgelopen september in een verzorgingshuis. Alzheimer is een ziekte waar ik een heel ander beeld bij had totdat ik het verloop van de ziekte mee maak.
Bij de diagnose Alzheimer, dacht ik aan mensen die vergeetachtig worden, niet meer weten waar ze zijn of welke dag het is.

Maar de ziekte Alzheimer doet veel meer met mijn vader.
Dwangmatige handelingen, rondjes blijven lopen om de auto om te kijken of die op slot zat, ‘s nachts blijven controleren of de waterkranen dicht zitten. Oneindig vaak het nachtlampje aan en uit blijven doen en nog veel meer.

Maar ook boosheid. Iets wat ik me nooit had voor kunnen stellen, maar door ziekte Alzheimer krijgt die soms woede aanvallen, maakt die ruzie verbaal en non-verbaal met de verzorgers, medebewoners maar ook met mij. Een vreemde gewaar wording als je dit voor het eerst mee maakt.

Natuurlijk zijn ernog ook heel veel mooie momenten met mijn vader, regelmatig een wandeling om het woonzorgcentrum en praten wij over het wat je altijd met heel veel plezier deed, schaatsen en wielrennen.

Daarom ga ik Hemelvaartsdag 290km fietsen om geld in te zamelen.