Ons doel

Op dit moment lijden in Nederland 290.000 mensen aan dementie, in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Genezing is nog niet mogelijk. Alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek kunnen we deze ziekte overwinnen.


Een aantal feiten en cijfers op een rij

Wist je dat:

  • De ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is (70%)
  • In 2040 het aantal Nederlanders met dementie gestegen is tot ruim 500.000 
  • 10% van de Alzheimerpatiënten jonger is dan 65 jaar
  • Mensen met dementie gemiddeld 8 jaar leven met de ziekte
  • Dementie de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland is
  • Genezing nog niet mogelijk is

Met jouw deelname aan de Alzheimer Challenge en jouw donaties aan Team Alzheimer steun je de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam, wereldwijd één van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten naar de ziekte van Alzheimer. De onderzoeksactiviteiten van Alzheimercentrum Amsterdam zijn gericht op het ontwikkelen van behandeling op maat voor hersenziekten die dementie veroorzaken. Hierbij richten de onderzoekers zich in het bijzonder op dementie op jonge leeftijd. Wil jij meer weten over deze onderzoeken? Bekijk dan de interviews met onderzoekers Anita van Loenhoud en Annebet Leeuwis.  

 

Het positieve effect van beweging

Meer wetenschappelijk onderzoek is dus hard nodig. Neuroloog en algemeen directeur van Alzheimer Centrum Amsterdam Prof. dr. Philip Scheltens zegt hierover:


“De Alzheimer Challenge is een geweldige aanvulling op de bestaande initiatieven van Team Alzheimer. We weten namelijk dat lichaamsbeweging, zoals fietsen, een positief effect heeft op de cognitieve capaciteit, oftewel een beter denkvermogen. Binnen het Alzheimercentrum wordt op dit moment uitgebreid onderzoek gedaan naar de positieve effecten van lichaamsbeweging bij de behandeling van patiënten met dementie. Deelname aan de Alzheimer Challenge heeft daarmee niet alleen een positief effect op de eigen gezondheid, maar ook op die van een ander.”

Doe dus mee, voor jouw gezondheid en die van vele anderen. 

 

Waar gaat het geld heen?

Met jouw donatie aan Team Alzheimer ondersteun je de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam, wereldwijd één van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten naar de ziekte van Alzheimer. De onderzoeksactiviteiten van Alzheimercentrum Amsterdam zijn gericht op het ontwikkelen van behandeling op maat voor hersenziekten die dementie veroorzaken. Hierbij richten de onderzoekers zich in het bijzonder op dementie op jonge leeftijd.

 

Strijd jij ook mee voor een wereld zonder Alzheimer?