Fietsen tegen Alzheimer

Tom Verkuil

Opgehaald

617
110% bereikt van mijn streefbedrag € 560
Afgesloten Je kunt niet meer doneren

Ik fiets voor een wereld zonder Alzheimer omdat mijn vader eind vorig jaar overleden is op 81 jarige leeftijd. De laatste twee jaar van zijn leven van dichtbij meegemaakt wat dementie betekent voor iemands leven en zijn omgeving. Het begon allemaal vrij onschuldig, korte termijnsgeheugen, coördinatieklachten, ruimtelijk inzicht, en steeds minder het overzicht over situaties kunnen behouden. Na verloop van tijd had het heel veel invloed om mijn vaders leven, en leverde hij heel veel levensgeluk in. Beperkingen zoals slechter lopen, niet meer kunnen fietsen en autorijden, mobiliteit en daarmee bewegingsvrijheid. Klachten die niet zo veel bekend en gerelateerd worden aan dementie. 

Daarnaast is dementie zwaar voor de directe omgeving van de persoon. Mijn vader en moeder leefde bijna 56 jaar samen onder één dak. Door dementie raakte mijn moeder papa stukje bij beetje kwijt, en veranderde mijn vader langzamerhand in een ander persoon. Dit laatste was emotioneel zwaar. Het afscheid nemen van het leven met dementie is ondoorgrondelijk en onvoorspelbaar.

Mijn Vader's verhaal is een van 280.000 Nederlanders met Alzheimer. Kortom het komt heel veel voor, te veel mijs inziens, en met veel sociale gevolgen. Echter het is nog te weinig bekend, vandaar dat ik mee doe aan deze Alzheimer Challenge in de maand april.

Middels de donaties hoop ik een bijdrage te leveren aan een toekomst met een beetje minder Alzheimer en meer bekendheid voor deze ziekte.

Hartelijk dank en sportieve groet,

Tom